De cate ori n-am simtit atunci cand ne venea randul bataile inimii accelerandu-se? Mainile transpirate? Sau de cate ori nu ne-am trezit intreabandu-ne: « Sigur toti au observat ca nu ma simt in largul meu, ca toate privirile sunt atintite asupra noastra ? »
Toata lumea sau aproape toata lumea a cunoscut, intr-o anumita zi, astfel de situatii. Toata lumea a resimtit teama in momentul in care trebuia sa ia cuvantul in public, sa intalneasca persoane importante, sa faca declaratii de dragoste?
Dintre toate fricile, cea mai raspandita este, fara indoiala, frica de semenii nostri. Ea apare cand suntem supusi privirii si presupusei evaluari a unei alte persoane sau, si mai rau, unui grup de persoane.
In toate cazurile, ecuatia de baza este aceeasi: ne temem de o situatie, confruntarea cu ea da un sentiment de jena, de disconfort care poate merge pana la angoasa si chiar panica. Aceste neajunsuri sunt suficient de mari pentru a avea repercursiuni asupra comportamentului, de exemplu prin evitarea confruntarii cu situatia de care ne temem, ne devalorizam, ne este rusine.
De ce resimtim aceasta teama fata de ceilalti? Mecanismele care stau la baza aparitiei ei sunt pasionante din mai multe motive. Factori genetici, procese bilogice, moduri de educare, presiuni culturale, numeroase elemente par sa fie implicate in geneza anxietatii sociale.
Multe situatii sociale pot declansa in noi sentimente de jena sau de disconfort. Pentru a resimti o anxietate sociala trebuie sa fi in prezenta cuiva!
Capacitatea de a lua cuvantul in fata semenilor si de a-si comunica ideile este o caracteristica a oamenilor puterii. Anxietatea sociala te forteaza sa ramai pe loc. Drumul puterii este impanzit de obstacole pentru cei cu anxietate sociala, si ei au nevoie de competente extrem de inalte pentru a ajunge in varful piramidei.
In cazurile de anxietate sociala, terapeutul il ajuta pe pacient sa infrunte situatii de care se teme, invatandu-l sa-si controleze gandurile excesiv de negative.
Este vorba, in fond, sa se raspunda la trei intrebari:cum sa facem sa nu fugim? cum sa comunicam mai bine? cum sa gandim altfel?
Tendinta anxiosilor sociali de a fugi, de a se retrage intr-o masa solitara este constanta. Ea le permite sa isi calmeze anxietatea si devine repede un automatism. Una din primele etape de realizat este sa consultam un terapeut pentru infruntarea situatiilor de care ne temem.