Criteriile de reusita in viata se bazeaza in general pe capacitatea de a face fata grijilor, prin indepartarea de drumul care ar putea duce la auto constrangere excesiva si la pierderea placerii de a trai cu ceilalti.
1. Umorul: fata de sine insusi si fata de ceilalti
Umorul este, fara indoiala, cel mai bun mijloc de aparare, in toate imprejurarile, chiar si atunci cand este vorba sa raspundem la injurii. Umorul transforma energia emotiilor negative pentru a le converti in zambet sau chiar ras. Umorul pe care ni-l aplicam adesea noua insine poate sublinia, sub o forma metaforica, aspectele amuzante ale unui conflict sau factorii personali de stres.
2. Sublimarea printr-o indeletnicire placuta
Atunci cand privim o piesa de teatru, un film sau ascultam un cantec sau o opera, suntem in acelasi timp transportati departe de griji si profund miscati de ceea ce trezeste un ecou in noi. In fata angoaselor legate de incertitudini si de ignoranta, sublimare prezinta capacitatea de a mentine vie dorinta de a ne amuza si de a interoga lumea pentru a iesi din noi insine.
3. Afirmarea de sine
A sti sa spui “da” nu inseamna sa accepti tot; a sti sa spui “nu” nu inseamna sa contesti tot. A sti sa spui “nu”, dar si sa spui “da”, inseamna sa stii sa te afirmi si aceasta nu le este dat de la sine tuturor. Uneori suntem exagerati in asertivitatea noastra. Totusi, trebuie sa ne afirmam atunci cand ne lipseste increderea in noi, cand dorim o schimbare in viata noastra sau pentru ceilalti.
4. Anticiparea
Pus in fata unui eveniment important – o intalnire, un interviu, un test, fiecare dintre noi anticipeaza, imaginandu-si ce se poate intampla. Aceasta capacitate de a anticipa ne protejeaza impotriva incertitudinii care ne nelinisteste profund si ne permite sa credem ca va controla ceea ce se va intampla. In felul acesta, privim viitorul cu mai multa incredere: ne reprezentam diferitele solutii posibile, prevedem consecintele acestora si, mai ales, ne aparam impotriva emotiilor care ar putea sa ne depaseasca.
5. Actiunea
Faptul de a actiona intr-o maniera suficient de elaborata si de chibzuita, fara a evolua spre activism sau spre acte impulsive, ne permite de cele mai multe ori sa ne eliberam de angoase. A actiona, intr-adevar, inseamna a privilegia initiativa concreta si personala, a ne elibera de o pasivitate sau de o inhibitie care indica faptul ca angoasa nu si-a gasit rezolvarea.
6. Recursul la ajutorul aproapelui
Exista persoane care, din timiditate, din mandrie sau din teama de a fi responsabile, utilizeaza putin sau prost acest ajutor. Am auzit deseori persoane triste spunandu-mi: “Nu vreau sa-i deranjez pe ceilalti, au deja propiile lor probleme.” In situatiile de stres professional, un sprijin personal sau colectiv constituie o sursa importanta de linistire.
7. Autoobservarea
A spune sentimentelor pe nume, a ne pune gandurile in ordine atenuaeza nelinistea pe care acestea o provoaca. Esecurile, amenintarile sau pericolele care se ivesc cateodata in viata ne pot face mai inteligenti, cu conditia sa cugetam la ceea ce s-a putut intampla sau se intampla in momentul in care le traim.
Efectele negative legate de utilizarea excesiva a acestor mijloace de aparare chiar se intensifica odata cu varsta, fara indoiala din pricina unei dificultati crescute de a face fata realitatii asa cum este ea.. Un psiholog va poate ajuta sa va identificati cele mai bune mijloace de a fi voi insiva si sa le gestionati.