1. Pot descoperi la orice varsta ca sunt parte activa din tot ce mi se intampla.
2. Pot invata sa nu ma complac in acuzatii la adresa celuilalt sau in autoacuzatii pentru tot ce mi se intampla in viata.
3. Daca de la celalalt, de la ceilalti sau din mediul inconjurator imi parvin un eveniment, un cuvant sau un act care reprezinta o violenta pentru mine, imi pot identifica trairea si o pot inapoia celui care mi-a trimis-o, atunci cand ceea ce mi-a trimis el nu imi face bine.
4. Daca de la celalalt, de la ceilalti sau din mediul inconjurator imi parvin un cuvant sau un act pe care le pot primi ca pe niste cadouri sau ca pe o multumire, imi revine misiunea de a le accepta si de a le da curs in interior. Libertatea mea interioara va fi cu atat mai mare, iar aceasta imi va confirma resursele, imi va improspata si-mi va amplifica energiile. Este responsabilitatea mea sa le fac sa straluceasca si sa contribui astfel la alimentarea spatiului vietii mele cu mai multa iubire.
5. De fiecare data cand imi asum riscul de a adopta o pozitie, de a ma afirma, respectandu-ma, imi asum riscul de a fi diferit. Si prin aceasta, pot atinge anumite sensibilitati, pot contrazice anumite convingeri, pot pierde aprobarea sau girul celor din jur. Pot invata sa ma impac cu siguratatea mea.
6. Indraznind sa adresez cereri directe si deschise, accept in acelasi timp sa nu controlez raspunsul celuilalt. Imi asum deci riscul si libertatea de a primi raspuns, fie el pozitiv sau negativ.
7. Trecand de la reactie la relatie, imi cresc posibilitatile de schimb.
8. Sprijinindu-ma pe cateva instrumente capabile sa favorizeze comunicarea si aplicand cateva reguli de igiena relationala, devin mai coerent si mai constant, pentru a dezvolta relatii creative. Imi alimentez astfel dorinta de viata din mine.
9. Imi dezvolt si-mi maresc autonomia si libertatea de fiecare data cand invat sa am grija de propiile mele dorinte sau sentimente, fara a i le impune celuilalt.
10. Daca nu mai confund vinovatia, culpabilizarea (car vine de la celalalt) si autoculpabilizarea, ma ancorez mai bine in realitate si, de asemenea, propun o legatura mai putin parazitara si mai putin proiectiva asupra celuilalt.
11. Capacitatea de a-mi mentine orientarea va depinde de rigoarea mea in a nu ma lasa poluat de relatii energofage (consumatoare de energie). Dar va depinde si de deschiderea mea catre a primii relatiile energogene (creatoare de energie).
12. Daca accept sa descopar ca orice schimbare personala are un pret pe care trebuie sa-l platim, sub aspectul exigentelor, al rigorii, al renuntarilor, al separarii, al rupturii, ma voi aropia mai profund de divinul care exista in mine si voi confirma dimensiunea spirituala cu care coexist.
Cea mai rea singuratate nu este cand esti singur, ci cand esti un prost tovaras….pentru tine insuti.