Dezvoltare personala pentru adulti

Dezvoltarea personală – este un proces al cunoaşterii de sine şi optimizării personale, care se desfăşoară prin ateliere de lucru în grup, şi care permite fiecărui membru al grupului să se autodescopere şi să se autocreeze prin întâlnirea cu celălalt.

Grupurile de dezvoltare personală se adresează persoanelor care doresc să-şi dezvolte inteligenţa emoţională, să înveţe mai mult despre ei înşişi, prin activarea capacităţilor de autocunoaştere, relaţionare şi comunicare interpersonală.

Inteligenţa emoţională presupune un set de competenţe care contează imens în destinul nostru personal, viaţa emoţională fiind o dominantă care, în funcţie de cat de mult o înţelegem, ne ajută să ne gestionăm cu mai mult sau mai puţin talent propria viaţă. Acest set de competenţe se referă în special la cunoaşterea emoţiilor personale, gestionarea acestora şi recunoaşterea emoţiilor în ceilalţi, sau empatia.

Înţelegerea diverselor emoţii precum furia, indignarea, irascibilitatea, melancolia, singurătatea, disperarea, deprimarea, frica, anxietatea, dispreţul, aversiunea, ruşinea, jena, remuşcarea, umilinţa, regretul, şi înţelegerea factorilor declanşatori ai acestora permit o gestionare adecvată a emoţiilor, un autocontrol emoţional, generând o reacţie creativă, favorabilă în locul unui comportament impulsiv.

În cadrul atelierelor de dezvoltare personală învățăm ce sunt emoțiile, învățăm sa ni le recunoaştem, să le înțelegem, și să ni le gestionăm, pentru că gestionarea emoțiilor are un rol deosebit în luarea deciziilor, influențează capacitatea de a face alegeri şi, în final, reuşita în viață.

De asemenea învățăm să fim empatici, adică ne dezvoltăm capacitatea de a-i înţelege pe ceilalţi, de a înțelege propriile lor emoții pentru a gestiona cu înţelepciune relaţiile interumane ce asigură succesul la nivel social.

Activităţile de dezvoltare personală propuse  includ activităţi de autocunoaştere (cine sunt eu, formarea imaginii şi stimei de sine), dezvoltarea abilităţilor de comunicare verbală si non-verbală a propriilor trăiri şi sentimente, într-o manieră asertivă, dezvoltarea empatiei, luarea deciziilor şi medierea conflictelor.

Cunoaşterea de sine şi dezvoltarea personală se desfăşoară prin acţiune şi interacţine, într-un cadru adecvat, în care persoanele participante se simt în siguranţă, trăiesc sentimentul acceptării necondiţionate şi pe cel al încrederii şi al păstrării confidenţialităţii.

 

 

 

 

 

 

Comentariile sunt închise.