Trecand in revista sentimentele oamenilor cand vine vorba de negocierea salariului vom gasi jena, disconfort, nerabdare sau multe altele. Totusi, cum se pune problema salariului tine de arta negocierii. Ca si in negociere in general trebuie de la inceput ca fiecare parte sa isi stabileasca marjele de negociere. A stii sa pui problema salariului si sa ai castig de cauza – ceea ce se traduce prin “a fi multumit la sfarsitul negocierii” – poate fi una din temele dificile de la un interviu de angajare. Deci, ce ai de facut?
1. Fii informat!
Inainte de a pleca la interviu este foarte important sa faci un pic de munca de detectiv pentru a sti cateva lucruri despre salariul oferit pentru o pozitie similara celei tintite de tine sau pentru angajati cu o pregatire si experienta apropiate de ale tale.
2. Stabileste marja ta.
Cand pleci la interviu sa ai in cap o marja concreta in care poti negocia. Trebuie sa fii pregatit sa discuti cifre atunci cand vine vorba despre salariu. Stabileste o limita inferioara – mai jos de care nu poti accepta sub nici o forma oferta. Aceasta limita inferioara trebuie sa reflecte in mod realist nivelul de viata pe care il ai sau ti-l propui in viitorul apropiat, gradul de pregatire si experienta relevante pentru acel post.
3. Ambalajul conteaza.
De multe ori in ultima vreme auzim ca la interviul de angajare trebuie “sa stim sa ne vindem” – ceea ce nu trebuie sa ne duca cu gandul la traficul de persoane, ci la conceptul de marketing. Sintetizat, acesta inseamna ca trebuie sa identificam nevoile angajatorului – adica ale postului – si sa incercam sa ne prezentam acestuia accentuand trasaturile pe care el le cauta. Foarte mare accent se pune astazi pe demonstatie – se cere sa ai spirit de echipa si ai trecut asta deja in CV? Nu este suficient – trece si o activitate care sa intareaca ce ai scris (un proiect, un job anterior, o echipa din care ai facut parte).
4. Nu discuta salariul pana cand nu ti s-a facut o oferta.
Deoarece exista riscul ca la momentul cand tu aduci aminte de partea financiara, pronuntand niste cifre, angajatorul sa nu fie inca foarte convins ca are nevoie de tine, sa i se para prea scumpa oferta si sa renunte. Exista si situatia contrara – atunci cand angajatorul este constrans de bani si vrea sa stie de la inceput cat il costa, insistand asupra subiectului; intr-un astfel de scenariu poti sa raspunzi politicos ca esti flexibil si ca vei discuta partea financiara cu placere, dar mai intai ai vrea sa afli mai multe despre job.
5. Lasa-l pe el sa inceapa.
Daca vrei sa afli mai multe amanunte cu privire la job sau sunt lucruri care nu iti sunt clare evita abordarea problemei financiare prin intrebari suplimentare pana cand esti pe deplin lamurit si te simti pregatit sa incepi negocierea.
6. Ce raspunzi la “Salariul dorit:”?
Cand ti se pune intrebarea despre salariul dorit, cel mai bun raspuns este cel care intoarce mingea in terenul adversarului. Poti raspunde: “Care este grila dumneavoastra de salarizare pentru acest post?” sau “Pai, as vrea sa castig la fel cu ceilalti angajati cu aceeasi pregatire ca a mea.” sau “Care este salariul mediu la Dvs. in companie pentru aceasta pozitie?”. O alta strategie este sa raspunzi cu un interval (“Ma gandeam la ceva intre X $ si Y $ pe luna.”) mai degraba decat cu o cifra fixa.
7. Nu dezvalui salariul actual.
O data dezvaluite date financiare din trecutul tau, nu mai ai ce negocia. Pe cand altfel, il poti forta pe angajator sa faca oferta lui cea mai buna, pentru a fi sigur ca te va coopta in echipa lui.
8. Nu uita de valoarea beneficiilor.
Salariul singur poate parea mic, chiar indeajuns de mic incat sa refuzi oferta, insa inainte de aceasta analizeaza cu atentie beneficiile oferite (daca exista). Ca de exemplu actiuni, bonusuri, discount-uri, training, zile de concediu, concediul medical, masina de serviciu, telefon mobil, etc.
9. Incearca sa transformi discutia intr-una prietenoasa.
Incearca sa dai impresia angajatorului ca sunteti de aceeasi parte a baricadei si cooperati pentru a gasi o solutie ca toata lumea sa fie multumita. O atmosfera amicala este bine-venita intr-o astfel de discutie pe care destui oameni nu o agreeaza si nu stiu sa o poarte!
10. Nu da raspunsul pe loc.
Oricat de entuziasmat ai fi atunci cand primesti oferta de job, cere un interval de 24 de ore pentru a da raspunsul final. Noaptea este un sfetnic bun… Daca insa nu esti foarte entuziasmat si nu iti convine de exemplu salariul sau poate programul de training oferit, iti poti exprim aceasta ingrijorare atunci cand ceri timpul de gandire. Vei afla imediat daca mai exista loc de imbunatatire a ofertei sau aceasta este batuta in cuie.
11. Obtine propunerea in scris!