Santajul sentimental

Santajul sentimental este o forma de manipulare puternica, prin care oamenii apropiati noua ameninta, direct sau indirect, sa ne pedepseasca daca nu facem ceea ce doresc ei. In miezul oricarei tip de santaj se afla o amenintare, care poate fi exprimata in mai multe feluri: Daca nu te comporti cum vreau eu, vei suferi.

Cum se face ca atat de multi oameni inteligenti si capabili bajbaie cand ajung in situatia de a intelege un comportament altminteri evident? Un motiv fundamental este acela ca persoanele care ne santajeaza fac manipularea imposibil de sesizat, pentru ca isi ascund actiunile invaluindu-ne intr-o ceata densa.

Cei care practica santajul sentimental stiu cat de pretioasa este este pentru noi relatia cu ei. Cunosc partile noastre vulnerabile. Si, oricat ar tine la noi, cand simt ca lucrurile nu evolueaza pe voia lor recurc la ceea ce se numeste santaj sentimental.

Exista oameni importanti in viata voastra care:

  •  ameninta sa va faca greutati, daca nu faceti ce vor ei?
  •  va ameninta permanent ca vor pune capat relatiei, daca nu faceti ce vor ei?
  •  va spun sau va dau de inteles ca nu-si vor purta singuri de grija, ca isi vor provoca singuri un rau sau ca vor face o depresie, daca nu faceti ce vor ei ?
  • vor in permanenta tot mai mult, indiferent cat de mult le oferiti voi?
  • presupun cu regularitate ca veti ceda in fata lor?
  • ignora sau descrediteaza cu regularitate sentimentele si dorintele voastre?
  • va pun in mod concecvent eticheta de egoist, rau, lipsit de sensibilitate sau nepasator, daca nu cedati in fata lor?
  •  va coplesesc cu aprobarea lor atunci cand cedati dar va dezaproba cand n-o faceti?
  •  folosesc banii pentru a obtine ceea ce vor ei?

Daca ati raspuns da fie si la o singura intrebare, inseamna ca sunteti supusi unui santaj sentimental. Vreau sa va asigur insa ca exista numeroase schimbari pe care le puteti opera pe loc, pentru a va inbunatati situatia si starea generala. Nu este usor sa recunostem ca, cedand, nu facem decat sa-l invatam pe santajist cum sa ne santajeze.
Santajul sentimental ne macina si ne amplifica pana cand ajung sa fie puse in pericol relatiile noastre cele mai importante si intregul nostru respect de sine.
Schimbarea este un cuvant inspaimantator, el nu place nimanui, toti ne straduim sa-l evitam. Cu toate acestea, un lucru il stiu siguranta absoluta, atat din experienta personala, cat si din cea profesionala, si anume: nimic nu se va schimba in viata noastra daca nu ne schimbam propiul comportament. Trebuie sa actionam. Trebuie sa facem noi primul pas pe un drum nou!

Acest articol a fost publicat în Despre alegeri, Dezvoltare personala. Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.