Când laşi trecutul să te tragă înapoi

Mulţi oameni vin la mine şi îmi spun că nu se pot bucura de ziua de azi, din cauza a ceva ce s-a întâmplat în trecut. Pentru că nu au făcut ceva sau nu au făcut-o într-un anume fel în trecut, ei nu pot trăi o viaţă împlinită astăzi. Pentru că nu mai au astăzi ceva ce au avut în trecut, nu se pot bucura de azi.

Pentru că fost răniţi în trecut, nu pot să accepte să fie iubiţi în prezent. Pentru că ceva neplăcut s-a întâmplat în trecut când au făcut ceva, ei sunt siguri că se va întâmpla din nou. Pentru că au făcut o dată ceva ce au regretat, ei sunt siguri că sunt oameni răi pentru totdeauna. Pentru că cineva le-a făcut o dată rău, este acum vina acelei persoane că viaţa lor nu este acolo unde ar vrea ei să fie. Pentru că s-au supărat în trecut pe ceva, vor păstra supărarea şi vor rămâne neînduplecaţi. Din cauza unei experienţe nefericite din trecut, când ei au fost trataţi rău, ei nu vor ierta şi nu vor uita niciodată.

Pentru că nu am fost invitat(ă) la serbarea de sfârşit de liceu, nu pot acum să mă bucur de viaţă.

Pentru că nu mai sunt măritată/insurat, nu pot să trăiesc o viaţă normală astăzi.

Pentru că prima mea relaţie s-a terminat, nu mă mai pot deschid la dragoste.

Pentru că am fost rănit de o remarcă o dată, n-am să mai pot avea incredere în nimeni.

Pentru că am furat o dată ceva, trebuie să mă pedepsesc pentru totdeauna.

Pentru că am fost copil sărac, n-am să ajung niciodată nicăieri.

Ceea ce adesea refuzăm să vedem este că ţinăndu-ne agăţaţi de trecut, indiferent cât de groaznic a fost nu face decât SĂ NE RĂNEASCĂ.

Noi ne rănim singuri, refuzând să trăim momentul prezent din plin. Trecutul este gata, s-a dus şi nu poate fi schimbat. Acesta este singurul moment pe care îl putem trăi şi simţi. Chiar şi când vorbim despre trecut, noi trăim amintirea acestuia în prezent şi pierdem în proces, experienţa reală a momentului prezent.

Va propun un exerciţiu

Hai să ne curăţim trecutul din mintea noastră, să ne eliberăm de ataşamentul emoţional din trecut. Lasă amintirile să fie doar amintiri. Dacă te gândeşti în urmă la ce purtai când erai în clasa a treia nu ai nici un ataşament emoţional la această amintire, este doar o amintire.

Poate să fie la fel cu toate evenimentele trecute din viaţa noastră. Pe parcurs ce ne eliberăm, devenim liberi să folosim toată puterea noastră mentală ca să ne bucurăm de acest moment şi să creăm un viitor minunat.

Fă o listă cu toate lucrurile pe care vrei să le laşi să se ducă. Cât de mult doreşti să le laşi să se plece ? Observă-ţi reacţiile. Ce va trebui să faci ca să te eliberezi de aceste lucruri ? Cât de mult vrei să face acest lucru ? Care este nivelul împotrivirii tale ?

 

Iertarea

Pasul următor: IERTAREA. Iertarea pentru noi înşine şi pentru ceilalţi ne eliberează de trecut. Iertarea este răspunsul la orice. Stiu că atunci când suntem împotmoliţi şi nu putem înainta înseamnă de obicei că mai este ceva de iertat. Când nu putem să ‘curgem lin’ cu cursul vieţii în momentul prezent, înseamnă că de obicei nu putem lăsa să se ducă un moment din trecut. Acesta poate fi: regret, tristeţe, durere, frică sau vinovăţie, învinuirea altora, mânie, resentiment şi uneori chiar dorinţa de răzbunare.

Fiecare dintre aceste stări vine dintr-un spaţiu de neiertare, un refuz de a lăsa trecutul să se ducă şi de a veni în momentul prezent.

Dragostea este este intodeauna  raspunsul pentru a vindeca orice. Si drumul către dragoste este iertarea. Iertarea dizolvă resentimentele.

 

Ca să ne eliberăm de trecut, trebuie să vrem să ne iertăm

Avem nevoie să alegem să ne eliberăm de trecut şi să iertăm pe toată lumea, inclusiv pe noi înşine. S-ar putea să nu ştim cum să iertăm şi s-ar putea să nu vrem să iertăm; dar însuşi faptul că spunem că am vrea să iertăm, începe procesul de vindecare. Este imperativ pentru propria vindecare ca ‘noi’ să ne eliberăm de trecut şi să-i iertăm pe toţi.

‘Te iert că nu eşti aşa cum aş fi vrut eu să fii….”

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.